Tuesday, January 11, 2011

sile sayang nyawa awak (:

Posted by ainil fatieha at 4:20 AM
saye taw yang awk da start smoking for a quite long time kan . plus awak kenal rokok dlu sebelum kenal saye . awak smoking dulu sebelum dating ngan saye ^^ hehe . tak pela . saye tak kesah sgt pun . kesah jugak sket sket . ye la . harus la saye kesah kan sb saye sayang awak (: ta taw eh saye sayang awk . eleh ! tipu la tipu (:

tapi saye taw sangat sangat yang awak tengah berusahe bersungguh kan nak stop habit nih . saye taw awak da mule sayangkan duet dari beli rokok ni semua an . saye taw skrg awak cume smoke 1 or 2 time je per day . saye tahu awak buat semua nih untuk kebahagian kite bersame jugak . so kat sini saye nak bg sket la petua nk stop smoking nih . takes note ye sayang (:

1. Selalu Berpuasa.
Amalan berpuasa dari pandangan islam ialah untuk mengawal nafsu dari melakukan maksiat. Apabila berpuasa, kita tidak dapat merokok sekurang-kurangnya 13 jam iaitu dari subuh hingga ke waktu maghrib. Walaupun masih berpelung untuk merokok pada waktu malam, jika kita selalu berpuasa, kita tidak hanya dapat menghentikan tabiat merokok tetapi kita juga dapat beribadah ke jalan Allah. Amalan ini boleh juga diamalkan oleh mereka yang bukan beragama Islam.

2. Berikan hadiah kepada diri sendiri.
Tetapkan satu habuan yang harus diberikan pada diri sendiri sekiranya tidak merokok untuk jangka waktu tertentu. Gunakan duit yang sepatutnya digunakan untuk membeli rokok itu untuk membeli habuan yang positif untuk diri anda sendiri. Ataupun sedekahkan sahaja duit tersebut. Tentu lumayan pahala yang bakal diperolehi nanti.

3. Aktif bersukan.
Individu yang aktif bersukan selalunya menitik beratkan kesihatan tubuh badan dan menghindari tabiat yang boleh merosakkan diri mereka. Pilih aktiviti sukan yang sihat dan lakukan dengan berkumpulan untuk menambah keseronokan dan motivasi diri.

4. Sibukkan diri dengan kerja amal dan sukarela.
Kita selalu lupa dan tidak bersyukur betapa bertuahnya kita mempunyai kesihatan yang baik. Kita seharusnya mengambil iktibar dari mereka yang dijadikan tidak sempurna atau berpenyakit yang merbahaya. Sertai program-program sukarela seperti di hospital dan persatuan kebajikan untuk melupakan tabiat merokok ini sambil mengambil iktibar dan bersyukur dengan kesihatan diri kita.

so kepade encik sayang . sile ingat . saye selalu bagi fully support kat awak dalam hal ni . chaiyok chaiyok . awak memg terbaik r ladang la ;p haha .

tp ingat !! ta kesah la awk bjaye ke tak bhenti . saye tetap sayang awk je . satu satunye dan sangat sangatnye (:

0 comments:

Post a Comment

 

my life my style Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei