Friday, February 25, 2011

soto orang bujan tak senang (:

Posted by ainil fatieha at 10:06 PM
  
 selamat hari sabtu mak cik mak cik . arini sabtu saye kurang tahap kebosanan nye . sebab ari ni kami masak. masak . *ting tang ting tang alexander* haha . menu ari nih "soto bujang" . memang terbaik dari ladang lahh . seawal kol 7 lebih saye ngn adedel da tepacak kat pasar lipis nih . beli ayam . beli rempah . dan beli belah ;p


 ayam tuh lepas potong potong terus kami rebus . sebab lupe nak beli tepung nak tenyeh tenyeh basuh ilang bau . naseb jugak ayam tu ayam baru . rebus tu letak bawang putih sikit . tak banyak pun beli ayam . just separuh . makan pun plan untuk lima orang yang tak kuat makan je *kau tipu tipu tipu aku* haha .


 then kasik reneh . saje la nak biar ayam tuh berehat . yelah . sikit ag ayam ayam ni nak masuk perot lak an . namenye periuk tuh multicooker . duk ostel wajib adela an . dalam ni la kami penah masak puding . kek . mee bandung . soto tah berape kali . goreng goreng . banyak ah . time kaseh kepada yani . multicooker ni banyak jase mengeyangkan perot perot kurus ni (:


 pastu asingkan ayam dengan air rebusan . ginila rupa ayam da siap reneh . kecut segala male . haha . letak dalam satu bekas siap siap . air rebusan ni lah yang manihhh kan soto kite nanti ye puan puan .


 ni lak bahan bahan lain . ade minyak untuk menumis . ade bawang putih .. bawang merah . bawang goreng . haha . ade ayam kecut . maggi cukup rase*senang keje mak nox* ade rempah sup serbuk . and mestilah ade serbuk soto an . ketupat ta dek dalam gambau .


 gambau ni tebalik . tuan blog ni pemalas nak rotate . biarkan lahh . okay sekarang kite tumis tumis bawang bawang ye . bunyik *syehhh syehhh* haha . macam bodoh je bunyik tuh . bia naik bau bawang tuh . tapi jangan tumis ngan badan berbau . itu jijik .


 then masuk kan air rebusan ayam . then lagi kite campak je semua yang ade okay . campak ayam yang da disiat siat . campak maggi cukup rase . campak ciliu potong . campak lah semua semua .


 

 tengok tengok *nade bangge* see ! da siap . potong ketupat . letak kuah . tabur bawang goreng . tabur daun bawang . da jadik da . sedap ni nyahhh . terangkat noxx .nampak pun tau sedap an . bujang bukan sebarang bujang nih . agagagaga .

hah . kau . selesai . licin . tinggal tulang je . memang sedap ah . orang orang bujang semua leh la kalau nak masak mende nih . simple aje (: cume perlu kerajinan lah . agagaga ^^

so dengan saye membuat SOTO BUJANG NEH . saye dapat :

kekenyangan maksimum . macam anak ular sawe bahan kambing seekor .

mengurangkan kadar kebosanan melampau . yeahhh .

melupakan rase sakit ati di salah anggap . arghh .

berjimat ! *oh omaigud . is this really me*

berjimba bersame manis manis memasak secare haram kat blok . wakakaka (; breaking rule ? dats was like so muchhhh funnn :D

sekian report dari chef ainil *ting tang ting tang alexander*

0 comments:

Post a Comment

 

my life my style Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei